IMPREGNERING
Om förtältet blir skadat så att läckage uppstår så finns alla möjligheter att kunna åtgärda detta. I de flesta fall kan skadan avhjälpas med AquaTex impregneringsspray - en kolsyredriven spray, som är helt ofarlig. Det är viktigt att tältet vid behandlingen är väl rengjort och helt torrt. Impregneringen fäster inte på ett smutsigt tält. I regel sprayar man från tältets insida, då den brukar vara mindre smutsad än utsidan. På tältväv som är lite mer sliten och därför något spröd, kan det vara nödvändigt att spraya även från utsidan. KOM IHÅG! Rengöringen är mycket viktig. Speciellt om man röker i tältet. Rökning ger en beläggning på tyget som gör det omöjligt att impregnera. Nikotin nedbryter impregneringen. En flaska Aqua- Tex impregneringsspray är mycket bra att ha till hands när man är ute och campar: Till tröga blixtlås: Spraya lite och de glider lätt igen. Tältskenan: Tältduken blir lätt att dra om man sprayar lite. Oljefläckar: Kan försvinna med lite spray.
TÄLTDUK OCH FÖNSTER
Först och främst: RENGÖRINGSMEDEL AV ALLA SLAG ÄR FÖRBJUDNA. Använd vattenslang och skölj av tältet. Borsta sedan med en mjuk borste samtidigt som man låter vattnet rinna och skölja bort smutsen efterhand som den lossnar. Utsatta ställen t.ex. tak, gavlar och hörn tvättas extra noga. Till sist en avspolning med vatten. Denna rengöring bör göras ett par gånger varje säsong. Fönstren rengöres enligt ovan. Fönsterputsmedel eller sprit får absolut inte användas. Ovanstående gäller acryltält. Gardinerna i Isabella förtält tvättas i 30 grader. OBS! Får EJ torktumlas.
IXL/CARBONX-GLASFIBERSTATIV
De flesta modeller från Isabella kan utrustas med glasfiberstativ. Detta stativ kräver inget speciellt underhåll, förutom ordinarie tvätt och rengöring. Om spännbeslagen vill glida kan man rengöra dessa invändigt med sprit. Gummipackningar är monterade som på stålstativen.
STÅLSTATIV
Standardstativen är tillverkade av varmförzinkat stålrör och med kopplingar och hörn i nylonmaterial. En fjäder håller ihop stativrören i uppfällt läge. Var försiktig vid upp- och nedmontering, så att inte denna fjäder blir utsträckt. Sköt om stativet lika noga som bilen: naturligtvis tages smuts och jord bort, men gör även ytbehandlig med till exempel bilvax. Detta skyddar stativrören och håller dem i fint skick. På piggarna i hörn och kryss är från fabriken påmonterat gummipackningar. Dessa sitter mellan stativ och tältduk och säkrar att inte vatten tränger in. Om man önskar kan dessa gummipackningar köpas och sättas även från utsidan.
LJUSA FLÄCKAR PÅ SOCKELN
Under vissa förhållanden kan det se ut som om sockeln ändrar struktur och får ljusare fläckar. Efter noggranna undersökningar har vi kommit fram till att detta beror på små insektsägg som lagts i de fördjupningar som normalt alltid finns i plastmaterialet. Om man studerade ytan med lupp, skulle man till och med kunna peta bort äggen med spetsen på en fin nål. Bästa sättet att avlägsna äggen är att stryka på Aqua-Tex tältimpregnering och därefter torka rent med våt trasa. Eventuellt kan man också behöva borsta med mjuk borste. En behandling med Aqua-Tex kommer också att förebygga framtida angrepp. Insekterna trivs på både PVC/polyester och exempelvis acryl, men äggen syns tydligast på en yta av PVC/polyester.
DRAGKEDJOR
Isabella använder numera endast dragkedjor av spiraltyp, eftersom dessa ger det snyggaste utseendet i de runda hörnen. På denna typ av dragkedjor glider också löparna lättare, utan att haka fast i tänderna. Tyvärr har det visat sig att löparna har en tendens att slitas ut. Speciellt gäller detta Penta-tälten, som ju är ett typiskt långliggartält och där man alltid använder samma dörr. Man behöver dock inte byta ut dragkedjorna bara för att löparna blivit slitna, eftersom löparna är mycket lätta att skifta. Sedan den aktuella sidan tagits bort från tältet, sitter det två löpare på tältet och två på den lösa delen. För nu båda löparna ända till den andra ändan av dragkedjan, där de enkelt kan tas bort. Byt därefter plats på löparna så att de oanvända hamnar där de slitna suttit och tvärt om, så har du förlängt livslängden på dragkedjorna med många år. Kom ihåg att löparna måste vändas rätt. Är det svårt att stänga blixtlåsen på förtältet, kan det bero på att tältet inte är riktigt uppspänt. Bruka aldrig våld - prova istället att flytta markpinnarna i hörnen. Det hjälper de flesta fall. Blixtlåsen får inte smörjas med olja! Vi rekommenderar istället Aqua-Tex impregneringsspray eller att gnida med en bit paraffin.